Ons lichaam verteld veel over onze psychische toestand.

Wat kan ervoor zorgen dat je uit balans raakt?

Soms, door heftige emoties, stress of andere oorzaken, ontstaan er blokkades in het lichaam, of mentaal waardoor de energie niet meer volledig kan doorstromen. Dit kan een gevoel van onbalans met zich meebrengen zowel mentaal als fysiek. 

Stress, twijfel, angst en verdriet horen bij het leven, maar ze zorgen er ook voor dat je minder energie hebt. 

Door blokkades voel je je minder in balans en minder in harmonie met jezelf en de wereld om je heen. Je kunt je moe, eenzaam en doelloos gaan voelen.  

Door jou energie weer in balans te brengen, komt er meer rust, ontspanning en komt je levensenergie weer terug. 

Ons lichaam verteld veel over onze psychische toestand.  Als je bepaalde emoties weg blijft duwen, dan trekt ons lichaam (steeds harder) aan de bel. 

Je kunt dit een beetje vergelijken met ademhalen. Het gaat vanzelf. Je ademt rustig als je rustig en ontspannen bent. Maar als er iets heftigs of spannends gebeurt, stokt je ademhaling. Die verplaatst zich van je buik naar je borst en wordt minder diep en vol. Hierdoor neem je letterlijk minder zuurstof en levensenergie op. Stress, twijfel, angst en verdriet horen bij het leven, maar ze zorgen er ook voor dat je minder energie hebt.

5 holistische niveaus

Wat gebeurt er nu als wij niet op de juiste energie frequentie zitten?

Dan krijgen wij mentaal of fysiek vaak een seintje.  Als we hier niet naar luisteren gaat het weer over naar een andere frequentie, en wordt het seintje wat we gekregen hebben groter.

Denk hierbij aan kleine lichamelijke klachten. Als je daar niet naar luistert komt er zo weer een klacht. Op die manier kun je in een tijd van 2 jaar  veel lichamelijke klachten krijgen. Om dit te voorkomen moeten we in actie komen en luisteren naar ons lichaam!


Het is alsof je lichaam probeert te helpen, wat er is vast gelopen in je leven?

Als je minder energie opneemt door blokkades, voel je je minder in balans en minder in harmonie met de wereld om je heen.

Ons lichaam verteld ons veel over onze psychische toestand. Als je bepaalde emoties weg blijft duwen, dan trekt je lichaam (steeds harder) aan de bel. 

Verandering kan soms zo moeilijk zijn, maar wat zit daar achter?   Wat zit er bij jouw achter?  Ja zeggen tegen iets nieuws is niet zo moeilijk. 

Maar in elke Ja zitten vele Nee's

Bijvoorbeeld: iets wat je spannend vind doe je liever niet dat is een Nee. Als je Ja zegt tegen iets nieuws waar zeg je dan overal Nee tegen?

Je blijft hangen in een situatie omdat je deze moeilijk vind om aan te kijken maar eigenlijk wil je wel verder maar de nee die blijft aanwezig, je houdt jezelf uiteindelijk klein je blijft uit balans dit kun je merken door signalen die je lichaam aangeeft.

 

Vaak is het probleem niet zozeer het Ja zeggen tegen iets nieuws maar de consequenties van deze vele nee's onder ogen durven te komen en ze uit te spreken is vaak een ding.

Als je Ja zegt tegen iets nieuws weet je op dat moment nog niet wat je krijgt. Maar dat waar je Nee tegen moet je zeggen om Ja te krijgen weet je wel wat je eraan hebt. Dat is wat je goed kent en vertrouwd voelt. 

Er is een ogenblik waarin je het huidige loslaat voordat je grip hebt op het nieuwe dit is het Ja zeggen tegen de Nee

Je moet bereid zijn om het oude achter je te willen laten.

En juist in die bereidheid zit het afnemen van de klacht en waar de balans weer mag terug komen. 


Door trauma en stress kan het zijn dat er minder energie vrij stroomt

De klacht is eigenlijk een leeraar als we er maar met de juiste blik naar willen kijken.

  • Slaapproblemen 
  • Vermoeidheid 
  • Angstklachten 
  • Meer ontspanning voor lichaam en geest
  • Hoofdpijn klachten 
  • Emotioneel onbalans 
  • Overprikkeling 
  • Onzekerheid
  • Laag zelfbeeld 
  • Negatief zelfbeeld
  • Depressie 
  • Lusteloze gevoelens (onrust)
  • Buik & darmklachten 
  • Rouwverwerking 
  • Stress
  • Trauma verwerking 

Patronen doorbreken / Systemisch werk

Soms voelt het alsof alles in je leven zich steeds weer opnieuw herhaalt alleen is het in een nieuw jasje gestoken. 

 

Komt je dit bekend voor?

 Herken je zulke steeds terugkerende vervelende gevoelens en patronen die je niet gemakkelijk kunt loslaten? Die patronen die je leven op zijn kop zetten?

 

Elke keer loop je tegen hetzelfde soort probleem aan.

Als je nieuwe patronen wilt ontwikkelen is het belangrijk dat je begrijpt om wat voor patronen het gaat en leert hoe je ze herkent. Ook moet je er achter komen hoe je patronen zijn ontstaat en waarom ze zo hardnekkig blijven voort bestaan. 

 

Onplezierige gevoelens en de gevolgen die zij hebben in het dagelijkse leven, kun je beter begrijpen als je in gedachten houdt dat je verschillende gemoedstoestanden of gedragspatronen hebt. 

 

  • Gekwetste kindmodus
  • Kritische oudermodus (je ouders)
  • Overleving modus
  • Gezonde volwassen modus

 

Bijvoorbeeld: Je kind modus zijn actief als je in een bepaalde situatie veel heftig en emotioneler reageert dan je kunt verklaren vanuit de ernst van de situatie. Jij zelf of mensen uit je omgeving vinden jouw verdrietige, schaamteloze of boze gevoel eindelijk wel wat overdreven. Maar als je in een kind modus zit, lukt het je niet om je gevoel de baas te worden.

 

Sommige modus kunnen actief worden wanneer je bijvoorbeeld wordt afgewezen, in de steek gelaten, onder druk gezet, vernederd of misbruikt. Je ervaart zulke situaties als bedreiging voor je basisbehoeften aan zekerheid. 

 

Stel je hebt met een vriendin afgesproken om wat leuks te doen. Je hebt je er erg op verheugd, maar ze zegt af. Dat maakt dat je teleurgesteld bent je kan je gekwetst, afgewezen voelen ook kan het zijn dat jij je in de steek gelaten voelt misschien ben je wel boos. 

 

Je weet eigenlijk best wel dat je vriendin jou in werkelijkheid helemaal niet in de steek laat, maar toch wordt je overspoeld door sterke gevoelens en maakt het je ergens verdrietig. 

 

Als je zo reageert, vat je het gedrag van je vriendin op als een aanval op jouw basis behoefte en aan een veilige band met andere mensen. 

 

5 basisbehoeften 

  • Veilige band met andere mensen. (Zekerheid, stabiliteit, aandacht, liefde, acceptatie door anderen. 
  • Onafhankelijkheid en zelfstandigheid 
  • Vrijheid (je behoeften en gevoelens uiten)
  • Spontaniteit (spel en plezier hebben)
  • Realistische grenzen trekken (als kind moet je leren wat grenzen zijn doordat een volwassene je dat duidelijk maakt.

 

Dit alles heeft veel te maken met het helen van je innerlijke kind. Wanneer jij het kind je opmerkt en leert geven wat het nodig heeft zal je merken dat de kracht in jou zal ontplooien.

 

We kijken hierin samen naar je verschillende levensgebieden om te begrijpen wat het kind nodig heeft.

 

Wat heeft het kind in jou nodig en hoe kunnen we het kind bevrijden. Je hebt misschien ooit beslissingen gemaakt die toen juist waren maar nu niet meer helpend zijn. Hoe kunnen we die op een positieve manier terug draaien waardoor je meer liefde, geborgenheid, vrijheid, plezier, maar ook veiligheid zowel fysiek als emotioneel kunt gaan ervaren.