Verandering

Doordat we tegenwoordig sneller in ons hoofd zitten maken we ook alles veel sneller groter als dat het in werkelijkheid is. Hierdoor wordt alles nog spannender en creëren we meer stress en spanning.
Dit geld ook voor hoog gevoelige volwassenen, jongeren en kinderen. In ons hoofd hebben we al een heel scenario afgespeeld van hoe iets zou kunnen gaan verlopen wat voor veel spanning en stress kan zorgen, wat weer effect heeft op ons lichaam en natuurlijk ons brein.
Bij hoog gevoelige personen is verandering vaak een ding. We houden ons liever vast aan het vertrouwde. Dat betekent niet dat we niks nieuws willen uitproberen? We houden ons het liefste vast aan onze kleine patronen (die eigenlijk heel groot zijn)
Bijv. het op vakantie gaan, een avond of ochtend die anders loopt als dat gepland was kan ons behoorlijk van slag maken.
Het is daarom van belang dat wij hoog gevoelige volwassene, jongeren of kinderen ons afvragen, is het werkelijk zo groot of maken wij het groot in ons hoofd en is het ook mogelijk om dit wat kleiner te maken?
Bijvoorbeeld: Een meisje van 6 krijgt andere tandpasta, ze wordt straks 7 dus zijn ze bij haar thuis overgegaan naar 6+ tandpasta. De tandpasta die is gehaald heeft een andere smaak als dat ze gewend is. In de winkel begon dit al een ding te worden want het was nieuw en een smaak wat ze niet kende.
Toen de avond aanbrak was het even paniek in de keet want de tandpasta die ze niet kende was een heel groot ding geworden in haar hoofd. Hoog gevoelige kinderen en volwassenen ervaren alles 10x zo heftig zoals geur, smaak, geluid, gevoel enz. We hebben hier even de tijd voor genomen en gevraagd wat nu het probleem was, de nieuwe smaak was het probleem.
Op die momenten is het belangrijk om het meisje even eerst diep adem halen, haar lichaam te laten ontspannen (slaphouden) ze mag dan haar ogen sluiten en vraag maar of het groot of klein voelt.
In de meeste gevallen voeld het heel groot. We maken het dan in ons hoofd samen kleiner, waardoor het gevoel kleiner wordt, de spanning weg zakt. En het de volgende keer een minder groot probleem zal zijn.
Neem hier de eerste paar keer ook echt even de tijd voor. Probeer eens met je aandacht 3 tot 5 cm onder je navel te gaan zitten. Zo ga je al uit je hoofd en leg je de focus onbewust wat meer op je ademhaling.
Het werkt zo mooi als we dit al vroeg leren, kunnen we hiermee onszelf zoveel stress en spanning besparen op jonge en latere leeftijd.
Liefs Jessica