

Er leeft een kind in jou.
Niet letterlijk, maar energetisch, gevoelsmatig, lichamelijk. Een deel dat ooit te veel moest dragen. Te vroeg, te snel, te alleen. Als kind was je nog afhankelijk. Je zenuwstelsel stond wagenwijd open, je hart ook.
Als er toen iets ontbrak veiligheid, erkenning, nabijheid dan leerde je al jong hoe je je moest aanpassen.
Misschien ging je pleasen, hard je best doen, zorgen voor anderen of jezelf wegcijferen. Niet omdat je fout was. Maar omdat je overleven moest voor je gevoel.
Innerlijk kind-werk is een liefdevolle uitnodiging om dat deel in jou weer te ontmoeten.
Niet met je hoofd, maar met je lichaam. Je hart. Je adem.
Je gaat voelen waar nog oude overtuigingen leven. Waar je pijn hebt weggestopt.
En je leert hoe je nu, als volwassene, kunt geven wat je toen zo nodig had.
In mijn werk combineren we lichaamswerk, systemische inzichten en energetische bedding.
Zodat je niet alleen begrijpt, maar ook echt doorvoelt en doorleeft wat jouw binnenwereld je wil vertellen.
Hoe vaak neem jij bewust de tijd om stil te staan bij wat je lichaam je vertelt? Vaak worden we pas wakker geschud als ons lichaam écht van zich laat horen: met vermoeidheid, pijn, spanning of andere klachten. Maar wist je dat je lichaam je al veel eerder probeert duidelijk te maken wat het nodig heeft?
Schema therapie op gevoel
Er zijn momenten waarop je merkt dat je het allemaal wel weet in je hoofd, maar het niet voelt in je lijf. Je hebt boeken gelezen, podcasts geluisterd, lijstjes gemaakt. En toch val je telkens terug in hetzelfde patroon. Dezelfde stem in je hoofd, dezelfde reactie in je lichaam, dezelfde kwetsing die je dacht allang te hebben aangekeken.
Juist daar begint schema therapie op gevoel. Niet als een theoretisch model, maar als een zachte ontmoeting. Met jezelf, met je binnenwereld, met de delen in jou die zo lang geprobeerd hebben om jou veilig te houden op hun eigen, vaak pijnlijke manier.
Je bent niet je patronen. Maar je draagt ze wel.
In schema therapie noemen we deze patronen 'schema’s'. Diepe overtuigingen die al vroeg in je leven zijn gevormd. Overtuigingen zoals ik ben niet goed genoeg, ik moet me aanpassen om liefde te krijgen, anderen zijn niet te vertrouwen, ik sta er alleen voor, ik mag geen ruimte innemen.
Deze overtuigingen leven niet alleen in je hoofd. Ze leven in je lijf, in je zenuwstelsel, in je gedrag. In de manier waarop je kijkt, ademt, voelt. En daar, precies daar, mag de heling beginnen. Niet met overtuigen, maar met voelen.
In schema therapie op gevoel werken we met vier belangrijke innerlijke delen. Niet als labels, maar als stemmen of energieën die ieder op hun eigen manier reageren.
Innerlijke criticus
- De innerlijke criticus is vaak hard, oordelend en streng. Hij zegt dingen als je doet het nooit goed, je moet beter je best doen, anderen doen het beter, je faalt. Deze criticus denkt dat hij jou beschermt. Tegen schaamte, afwijzing of pijn. Maar hij houdt je tegelijkertijd klein en gespannen.
De Beschermer
- De beschermer probeert je te behoeden voor nieuwe pijn. Hij maakt je koel, onbereikbaar, grappig, druk of juist afwezig. Hij zorgt ervoor dat je niet hoeft te voelen wat vroeger te groot was. Hij zegt tussen de regels door dat je het allemaal wel alleen aankan.
Het Innerlijke kind
- Daaronder leeft het innerlijke kind. Dat is jouw gevoelswereld. Het kind dat zich ooit verlaten voelde, ongezien of niet begrepen. Het kind dat te veel moest dragen of zich onveilig voelde. Dit deel spreekt niet in rationele taal, maar in gevoel. In de vorm van spanning, huilen, paniek, pleasen of jezelf terugtrekken. Het innerlijke kind leeft vaak verstopt, totdat het wordt geraakt. Dan komt het naar boven, rauw en puur, op zoek naar aandacht, liefde en erkenning.
De Volwassen ik
- En dan is er nog de volwassen ik. Dat is de jij van nu. Aanwezig, stabiel, met overzicht en compassie. Niet perfect, maar bereid. Het deel dat het stuur weer mag overnemen in de bus van je binnenwereld. Die kan zeggen tegen je kind: ik ben er voor je. Je bent veilig. En tegen je criticus: ik hoor je, maar ik kies nu een andere weg.
Schema therapie op gevoel nodigt je uit om deze delen niet alleen te herkennen, maar ook daadwerkelijk te voelen. We werken niet alleen met woorden, maar ook met het lichaam en met jouw energie.
Lichaamsbewustzijn helpt om te voelen waar patronen zich vastzetten. Je adem, je houding, je spieren vertellen vaak meer dan je denkt. Via visualisatie en innerlijk kindwerk maak je contact met de delen die lang onzichtbaar zijn gebleven. Niet als herinnering, maar als levende ervaring in het nu.
We gebruiken systemische oefeningen om zichtbaar te maken welke lasten jij draagt. Welke overtuigingen niet van jou zijn. Welke plek jij in je gezin van herkomst innam.
Met stoelen, tekeningen of symbolen geven we de innerlijke delen letterlijk een plek. We onderzoeken wat jouw innerlijke kind nodig heeft, en hoe je grenzen kunt stellen aan je criticus of beschermer.
Mindfulness helpt je om aanwezig te blijven bij wat je voelt, zonder er meteen iets aan te willen veranderen. En zelfcompassie nodigt je uit om te erkennen dat jouw reactie niet fout is, maar een oude, logische reactie op iets dat lang geleden pijn heeft gedaan.
En dan, langzaam, verandert er iets.
Niet omdat je gefixt wordt. Maar omdat je mag gaan voelen dat je niet meer alleen bent. Je kind hoeft niet langer de route te bepalen. Je beschermer mag rusten. Je criticus wordt minder hard. En jij, als volwassen jij, leert jezelf vasthouden zoals je dat vroeger nodig had.

Je lichaam geeft voortdurend signalen. Misschien voel je ergens spanning, een zeurende pijn of merk je dat je ademhaling hoog en snel is. Toch negeren we deze subtiele signalen vaak, simpelweg omdat we te druk zijn in ons hoofd. We maken ons zorgen over de toekomst of denken nog na over wat er eerder gebeurde. Of we kiezen bewust of onbewust voor afleiding omdat we het onprettig vinden om stil te staan bij onze gevoelens. Er is altijd wel iets dat eerst gedaan moet worden: de was ligt klaar, je moet nog boodschappen doen, of er wacht weer een nieuwe taak. Daardoor gun je jezelf geen tijd om even écht te voelen wat er speelt.
Maar die signalen zijn er niet voor niets. Jouw lichaam geeft aan dat het aandacht en rust nodig heeft. Als je langdurig niet naar je lichaam luistert, bouwt stress zich steeds verder op. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals spanningen, onrust, angstgevoelens of zelfs lichamelijke pijn.
Vaak vraagt het lichaam juist om rust, ontspanning en aandacht. Om die ontspanning te bereiken, moet je soms eerst even ruimte geven aan gevoelens die minder prettig zijn, zoals angst, onzekerheid of verdriet. Dat klinkt misschien spannend, maar als je dit bewust en vriendelijk leert doen, zal je merken dat deze gevoelens vanzelf milder worden en dat je juist hierdoor meer ruimte en rust ervaart.
Als holistische en lichaamsgericht trauma therapeut weet ik dat het toelaten van deze gevoelens enorm belangrijk is. Ze hoeven niet weg; ze mogen er gewoon zijn. Door met milde aandacht naar je lichaam te luisteren, leer je beter te begrijpen wat het je wil vertellen. Dit versterkt het contact met jezelf, waardoor je beter met stressvolle situaties omgaat en uiteindelijk gezonder, gelukkiger en ontspannen in het leven staat.


We werken met innerlijk kindwerk, systemische elementen, mindfulness zodat je steeds meer gaat begrijpen waarom je reageert zoals je doet én hoe je daar met compassie mee om kunt gaan. Je leert spanning herkennen, verzachten en loslaten, zodat je lijf niet langer hoeft te dragen wat het nooit alleen had hoeven dragen.
Je leert hoe je met milde, liefdevolle aanwezigheid ruimte kunt geven aan wat gevoeld wil worden. Niet door iets te forceren, maar door nieuwsgierig te luisteren naar de signalen van je lichaam en de zachte fluisteringen van binnen.
De cursus vindt plaats in een kleine, veilige groep van maximaal 4 deelnemers.
Samen creëren we een warme bedding waarin je mag vertragen, ontdekken en groeien. Alles wat je voelt is welkom. Er is geen goed of fout. Alleen jouw ervaring precies zoals die is mag steeds bewuster worden.


We beginnen bij de basis: je lichaam. Voelen hoe het nu écht met je gaat, zonder te analyseren. Via adem, gronding en vertraging maak je opnieuw contact met jezelf. Je leert voelen wat er speelt in plaats van erover na te denken.
We maken ruimte om dat kind te ontmoeten. Niet als iets dat ‘gefixt’ moet worden, maar als een levend, voelend deel van jou. Het gaat om het ervaren wie je ooit was en nog steeds bent.
Je leert je innerlijke stemmen te herkennen: de kritische ouder, de pleaser, de perfectionist, de controleur. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat daaronder iets kwetsbaars leeft. Een kind dat zich ooit moest beschermen tegen te veel. We gaan voelen welke rol deze stemmen spelen in jouw dagelijks leven, én wat ze eigenlijk proberen te beschermen.
Wat heeft jouw innerlijke kind nodig om zich gezien te voelen? Wat zit nog vast in je systeem? Wat draag jij (onbewust) nog steeds voor een ander? Je krijgt de ruimte om te kijken, te voelen en los te laten niet met woorden, maar met beelden, beweging en ervaring. Door je eigen persoonlijke opstelling te maken met blokken, poppetjes, dieren of ander speelmateriaal maak je intuïtief zichtbaar wat in jouw binnenwereld speelt.


Deze cursus is er voor jou als je voelt dat je:
- Verlangt naar meer ontspanning en aanwezig zijn in het hier en nu.
- Oude patronen herkent die je niet meer dienen, maar nog steeds aanwezig zijn.
- Jezelf wilt leren dragen op een liefdevolle, volwassen manier.
- Of simpelweg voelt: er leeft iets in mij dat gezien wil worden.
Praktische Informatie
- Datum:
- Zaterdag 19 Juli,
- Zaterdag 26 Juli
- Zaterdag 11 Oktober
- Zaterdag 13 December
- Locatie: Haarstraat 83, Rijssen
- Tijd 09.30 - 17.00
- Kosten: €175,- Tijdelijke aanbieding €111,-
Ik kijk ernaar uit om deze reis samen met jou te maken!