EFT tapping techniek

"Emotionele Vrijheidstechniek, oftewel EFT, is een methode die gericht is op het bevrijden van emoties en het verminderen van fysieke klachten en spanningen door specifieke punten op de hoofdmeridiaan te stimuleren, bekend als 'tappen'.

 

Met EFT kunnen niet alleen emoties worden bevrijd, maar kunnen ook klachten worden omgezet. In enkele minuten kan deze methode angsten en remmingen verminderen, omdat EFT een aanzienlijke invloed heeft op bepaalde hersengebieden.

 

Het werkingsmechanisme omvat het kloppen op de hoofdmeridiaan en het uitspreken van affirmaties, samen met andere eenvoudige handelingen, waardoor overmatige prikkelactiviteit in deze gebieden afneemt.

 

In het kort, EFT richt zich op het verminderen van de negatieve lading van belastende herinneringen, vergelijkbaar met EMDR-therapie. Beide methoden adresseren het energetisch opgeslagen houden van herinneringen in het lichaam, wat leidt tot spanningen en angsten. Door het kloppen op de hoofdmeridiaan wordt het lichamelijke energiesysteem hersteld door de verstoringen weg te nemen."

"EFT is toepasbaar voor zowel volwassenen als kinderen en richt zich op zowel lichamelijke als emotionele klachten, zoals:

- Angsten

- Verslavingen

- Remmingen

- Fysieke ongemakken

 

Op fysiek gebied kan EFT helpen bij zaken zoals hoofdpijn, buikpijn, nek- en rugklachten, slapeloosheid en diverse allergieën.

 

Op emotioneel vlak blijkt EFT effectief bij angsten, fobieën, stress, paniekstoornissen, dwanggedachten, depressieve gevoelens, verlatingsangst, wrok, woede, schaamte en schuldgevoelens.

 

Mentaal gezien kan EFT ondersteunend zijn bij verslavingen zoals roken, alcohol- en drugsgebruik, eetstoornissen en leerproblemen zoals dyslexie, ADD en ADHD. Ook beperkende overtuigingen vallen hieronder.

 

Op energetisch niveau kan EFT vermoeidheid door verstoorde energiebalans en hooggevoeligheid aanpakken.

 

Op spiritueel niveau biedt EFT steun bij rouwverwerking, afweermechanismen en diepgewortelde karmische patronen.

 

Hoe werkt EFT?

Trauma's kunnen storingen veroorzaken in het energiesysteem van het lichaam, wat zich uit in fysieke spanningen, zoals een knoop in de maag of druk op de borst.

 

Door 'tappen' terwijl je de emotie beleeft, worden deze energieverstoringen opgelost. Dit herstelt de energiestroom, waardoor onprettige gevoelens losgelaten kunnen worden.

 

Als niet alle obstakels zijn verdwenen, kan doorgaan met 'tappen' op de hoofdmeridiaan helpen."

 

"De duur van een EFT-behandeling varieert afhankelijk van de klacht. Soms kunnen één tot vijf behandelingen voldoende zijn.

 

De techniek is relatief eenvoudig en kan binnen enkele minuten per keer worden toegepast. Als na de EFT-behandeling nieuwe negatieve emoties opkomen, kun je zelf de tapsequentie herhalen.

 

Om gedurende de dag een gevoel van kalmte en vrede te behouden, kun je ook simpelweg het karateslagpunt tikken terwijl je een positieve affirmatie in gedachten uitspreekt. EFT is toepasbaar op alles wat de innerlijke balans verstoort."