EFT tapping techniek

Emotionele Vrijheidstechniek, ofwel EFT, is een benadering die gericht is op het bevrijden van vastgehouden emoties en het verminderen van fysieke ongemakken door het stimuleren van specifieke punten op de hoofdmeridianen, bekend als 'tappen'.

 

Met EFT kunnen niet alleen emoties worden bevrijd, maar ook klachten worden verlicht. Deze methode kan binnen enkele minuten angsten en remmingen verminderen, vanwege de aanzienlijke invloed van EFT op specifieke hersengebieden.

 

Het werkingsmechanisme omvat het kloppen op de hoofdmeridianen, het uitspreken van affirmaties en andere eenvoudige handelingen, waardoor overmatige prikkelactiviteit in deze gebieden afneemt.

 

In essentie richt EFT zich op het verminderen van de negatieve impact van belastende herinneringen, vergelijkbaar met EMDR-therapie. Beide methoden richten zich op het energetisch opgeslagen houden van herinneringen in het lichaam, wat spanningen en angsten veroorzaakt. Het kloppen op de hoofdmeridianen helpt het lichamelijke energiesysteem te herstellen door verstoringen weg te nemen.

"EFT is toepasbaar voor zowel volwassenen als kinderen en richt zich op zowel lichamelijke als emotionele klachten, zoals:

- Angsten

- Verslavingen

- Remmingen

- Fysieke ongemakken

 

Fysiek gezien kan Emotionele Vrijheidstechniek (EFT) een breed scala aan problemen helpen verlichten, variërend van hoofdpijn, buikpijn, nek- en rugklachten tot slapeloosheid en verschillende allergieën.

 

Op emotioneel vlak heeft EFT zich bewezen als een effectieve benadering bij het aanpakken van angsten, fobieën, stress, paniekstoornissen, dwanggedachten, depressieve gevoelens, verlatingsangst, wrok, woede, schaamte en schuldgevoelens.

 

Op mentaal gebied kan EFT ondersteuning bieden bij het overwinnen van verslavingen zoals roken, alcohol- en drugsgebruik, eetstoornissen en bij leerproblemen zoals dyslexie, ADD en ADHD. Ook het aanpakken van beperkende overtuigingen valt binnen het bereik van EFT.

 

Op het energetische niveau richt EFT zich op het aanpakken van vermoeidheid door verstoorde energiebalans en het omgaan met hooggevoeligheid.

 

Op spiritueel niveau kan EFT ondersteuning bieden bij rouwverwerking, het doorbreken van afweermechanismen en het aanpakken van diepgewortelde karmische patronen die iemand kan ervaren.

 

 

Hoe werkt EFT?

Trauma's kunnen verstoringen veroorzaken in het energiesysteem van het lichaam, wat zich uit in fysieke spanningen zoals een knoop in de maag of druk op de borst.

 

Door te 'tappen' op specifieke punten van de hoofdmeridianen terwijl je de emotie beleeft, kunnen deze energieverstoringen worden opgelost. Dit herstelt de natuurlijke energiestroom, waardoor onprettige gevoelens losgelaten kunnen worden.

 

Wanneer niet alle obstakels zijn verdwenen, kan doorgaan met het 'tappen' op de hoofdmeridianen helpen.

 

De duur van een EFT-behandeling varieert afhankelijk van de aard van de klacht. Soms kunnen één tot vijf behandelingen voldoende zijn. De techniek is relatief eenvoudig en kan binnen enkele minuten per keer worden toegepast. Als na de EFT-behandeling nieuwe negatieve emoties opkomen, kun je zelf de 'tapping'-sequentie herhalen.

 

Om gedurende de dag een gevoel van kalmte en vrede te behouden, kun je ook simpelweg het karateslagpunt tikken terwijl je een positieve affirmatie in gedachten uitspreekt. EFT is toepasbaar op alles wat de innerlijke balans verstoort.