Wanneer je stress, angst, woede of paniekaanval ervaart, vinden er veranderingen plaats in je lichaam.

Wat gebeurt er nu precies?
Je hartslag, bloedsuiker, en ademhaling gaan omhoog, zodat je lichaam meer zuurstof energie krijgt. Bloedvaatjes die onder de huid zitten vernauwen zich om evt. mocht het nodig zijn bloedverlies door verwondingen te verminderen. Maagdamstelsel stopt met werken of je lichaam zorgt ervoor dat het wordt geleegd. Zodat alle energie die nodig is beschikbaar blijft voor de vitale organen. Dan komt er een flinke boost aan stresshormoon in de vorm van adrenaline, testosteron en cortisol vrij, zodat je lichaam klaar is voor actie. Hierdoor ben ben je in staat om jezelf te verdedigen of te vluchten of je zelf in veiligheid te brengen
Dit alles zorgt ook voor de symptomen die we ervaren tijdens een paniek aanval, stress, burn-out
- hartkloppingen
- duizelig
- misselijk
- zweten
- slecht kunnen slikken
- ademnood (voor je gevoel)
- tintelingen in het lichaam
- Innerlijke thermostaat die van slag is.
Je lichaam kent het verschil niet tussen......
Ons lichaam kent geen verschil tussen dreiging van bijvoorbeeld een agressieve hond of een heftige geïrriteerde reactie van iemand van buitenaf of uit je omgeving. Je lichaam ervaart stress en wil dat je alert blijft in geval van nood.
Het overlevingsmechanisme van ons lichaam reageert in beide gevallen op de zelfde manier wat uiteindelijk kan leiden tot (chronische) stress en burn-out lichaam
Je lichaam blijft voortdurend alert om in actie te komen en krijgt daardoor onvoldoende rust wat weer stress kan veroorzaken.
Zo kun je bijvoorbeeld na stress of tijdens stress slecht slapen, omdat je lichaam actief wil blijven voor het geval hij actie moet ondernemen.
Paniek aanval
Je lichaam en geest zijn uit balans zoals ik het benoem naar mijn klanten, is dat je op dat moment een wandelend hoofd bent, je lichaam hangt er maar een beetje bij aan. Zodra je lichaam reageert schrikt ons hoofd daarvan. Die verteld ons gelijk van alles wat er wel niet fout zou kunnen gaan of wat er fout is. Hierdoor gaat je ademhaling omhoog, maar ook je adrenaline waar ons lichaam weer op reageert.
Door je lichaam gerust te stellen (je lichaam vertellen, dat het goed is en dat je hem voelt en dat je voor hem zal zorgen) door in slowmotion over je benen te wrijven, daarbij goed je handen en je benen te voelen kunnen je helpen om je weer wat rustiger te laten voelen.
Ook een boek rustig hardop lezen ( 10 a 15 minuten) kan goed helpen, dat zorgt ervoor dat je weer wat rustiger gaat ademhalen. Probeer daarbij hoe moeilijk het ook is, je ademhaling rustig en laag te houden. ( denk aan slowmotion ademhalen) ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Reactie plaatsen
Reacties