Hoe vaak belanden we niet in een therapie en worden we geconfronteerd met onze gedachten, terwijl we ons lichaam over het hoofd zien? Ons lichaam kan ons juist helpen bij het verwerken van onopgeloste trauma's en bij de vele dilemma's waar we mee worstelen. We mogen leren luisteren naar ons lichaam, want het geeft ons veel informatie over onze geestelijke gesteldheid.
Vaak zoeken we naar snelle oplossingen, zoals medicatie, wat soms zeker noodzakelijk is. Maar wanneer we stoppen met medicatie, kunnen de klachten weer terugkeren. Hoe harder we bepaalde emoties blijven onderdrukken, des te harder zal ons lichaam aan de bel trekken.
Wanneer je je vermogen ontwikkelt om beter te communiceren met je lichaam, ben je in staat om jezelf meer rust te geven en jezelf te beschermen tegen de vele prikkels van buitenaf. Dit houdt in dat je bewust wordt van de signalen die je lichaam afgeeft, zoals wanneer het overprikkeld raakt door geluiden, drukte of sterke emoties.
Door deze bewustwording kun je manieren ontwikkelen om jezelf te kalmeren en te beschermen. Mensen die uit zichzelf zorgzaam zijn ervaren vaak vermoeidheid, vooral in een drukke omgeving. Wat hier interessant aan is, is dat het lichaam soms onbewust bezig is met anderen helpen, zelfs zonder dat wij ons daar bewust van zijn.
Het bewust worden van hoe je jouw eigen energie kunt behouden terwijl je anderen ondersteunt, of het nu in een klas, op kantoor, tijdens een verjaardag of bij een feestje is, kan een aanzienlijk verschil maken in je welzijn. Dit proces begint met het ontwikkelen van zelfbewustzijn over je eigen energieniveau en het aanleren van technieken om grenzen te stellen en je energie te behouden. Het gaat erom te herkennen wanneer je energie wordt gebruikt zonder jouw instemming, en bewust momenten van rust in te lassen, afstand te nemen van drukke omgevingen, en gebruik te maken van technieken zoals visualisatie en ademhalingsoefeningen om jezelf te gronden en je energie in balans te houden