Wat is een familieopstelling

Gepubliceerd op 20 september 2023 om 22:26

Soms lijkt het alsof bepaalde patronen in je leven zich steeds herhalen, zij het in verschillende vormen. Herken je die terugkerende, hinderlijke gevoelens en gewoonten die je maar niet kunt doorbreken en die steeds weer je leven ontregelen? Het lijkt alsof je voortdurend dezelfde soort problemen tegenkomt.

 

Als je wilt werken aan het ontwikkelen van nieuwe gewoonten, is het van essentieel belang om deze patronen te begrijpen en te leren herkennen. Het is ook belangrijk om te begrijpen hoe deze gewoonten zijn ontstaan en waarom ze zo lastig zijn om te veranderen.

Onplezierige gevoelens en hun invloed op je dagelijks leven worden beter begrepen wanneer je beseft dat je verschillende gemoedstoestanden en gedragspatronen hebt.

 

Het gaat mogelijk niet alleen om dit aspect. Het kan ook betekenen dat je veranderingen in je leven moet aanbrengen door te leren om "nee" te zeggen. Verandering kan soms erg uitdagend zijn, maar wat zit er precies achter? Wat drijft je om "ja" te zeggen tegen nieuwe dingen? Vaak gaan er vele "nee"-momenten schuil achter elke "ja".

 

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar iets dat je spannend vindt. Je geeft er liever geen gehoor aan, dat is een "nee". Wanneer je "ja" zegt tegen iets nieuws, waar zeg je dan eigenlijk "nee" tegen?

 

Soms blijf je vastzitten in een bepaalde situatie omdat je er liever niet mee geconfronteerd wilt worden. Je wil eigenlijk vooruit, alleen die "nee" blijft je tegenhouden. Dit houdt je uiteindelijk klein en uit balans, wat je vervolgens weer kunt opmerken aan de signalen die je lichaam je geeft. (Leer je lichaam te begrijpen, leer te communiceren met je lichaam.) 

 

Vaak is het probleem niet zozeer het "ja" zeggen tegen iets nieuws, maar eerder de confrontatie met de gevolgen van de vele "nee" momenten. Weet dat alles wat vertrouwd voelt niet altijd goed voor je hoeft te zijn. Het uitspreken van verandering kan lastig zijn.  Een patroon doorbreken kan voor velen als vreemd of ongemakkelijk aanvoelen. De kans dat je de eerste paar keer weer terug valt in het oude  patroon en jezelf saboteert is dan ook aanwezig, wat oké is. Op deze manier leer je het patroon te herkennen en uiteindelijk te doorbreken wat een positief effect heeft op jou en je leven. 

Emoties, familie  

Patronen en Systemische werk

Veel van onze emoties, die we niet direct kunnen verklaren, kunnen voortkomen uit eerdere generaties of energetisch door de vorige generaties aan ons zijn doorgegeven via onze ouders. Het is belangrijk dat ons lichaam en ons systeem deze emoties verwerken om mogelijke lichamelijke klachten te voorkomen. Ik kan het daarom ook niet vaak genoeg zeggen, Leer je lichaam te begrijpen, leer te communiceren met je lichaam. Wist je dat je met elk lichaamsdeel en orgaan contact kunt maken op een diepere laag,  hierdoor kun je veel te weten komen over jezelf maar ook over je familie en voorouders. Daarnaast zijn wij allemaal toe in staat om in toe voelen bij onze ouders en voorouders  waardoor we kunnen achterhalen waarom wij ons voelen zoals wij ons voelen.

We dragen allemaal zowel genetische als energetische erfenissen van onze familie met ons mee. Energetisch gezien reikt dit soms wel tot 7 generaties terug, terwijl we met genetische informatie doorgaans tot 4 generaties terug kunnen bekijken. 

 

Laten we even terug gaan naar de levenservaring van onze voorouders. Als alles van onze voorouders doorleeft is heeft het geen behoefte om afgerond te worden. Wat als er nu iets niet doorleeft is? Dan mag deze levenservaring worden afgerond , wat betekend dat dit wordt doorgegeven aan de volgende generatie in vorm van triggers, mentale of fysieke klachten die bij ons naar boven komen bij of na een bepaalde situatie. 

 

Uit liefde proberen we onze kinderen niet te belasten met ons verleden en het verleden van onze voorouders. Je ziet dan ook vaak dat er over problemen of ervaringen uit het verleden niet of weinig gesproken wordt met de gedachten "Als er niet over gesproken wordt heeft het nageslacht er ook geen weet of last van".  Juist is het belangrijk om te weten wat er in het verleden is gebeurd zodat het doorleeft kan worden en niet wordt doorgegeven aan de volgende generatie. 

We helen onze mind maar vergeten het lichaam

Hoe vaak belanden we niet in een therapie en worden we geconfronteerd met onze gedachten, terwijl we ons lichaam over het hoofd zien? Ons lichaam kan ons juist helpen bij het verwerken van onopgeloste trauma's en bij de vele dilemma's waar we mee worstelen. We mogen leren luisteren naar ons lichaam, want het geeft ons veel informatie over onze geestelijke gesteldheid.

 

Vaak zoeken we naar snelle oplossingen, zoals medicatie, wat soms zeker noodzakelijk is. Maar wanneer we stoppen met medicatie, kunnen de klachten weer terugkeren. Hoe harder we bepaalde emoties blijven onderdrukken, des te harder zal ons lichaam aan de bel trekken.

 

Stel je voor dat je een skippybal onder water drukt. Je kunt hem een eindje onder water houden, maar uiteindelijk komt hij vanzelf weer naar boven doordat hij de druk niet meer aankan. We kunnen proberen hierop voorbereid te zijn door de skippybal rustig omhoog te laten komen en mee te gaan met de stroming van het water.

 

Door bewust te worden van de vijf holistische niveaus, kun je nieuwe inzichten verwerven, waardoor je een stap verder kunt zetten in je persoonlijke ontwikkeling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.